Nikdo NIC neví, aneb úvaha o TICHU a mrtvé normě

Tak nám zabili zákon o veřejných dražbách, pane Jozef. Jakej zákon? Zákon o dražbách, paní Müllerová? Vo tom nic nevím, povídá pan Jozef.

Výše uvedený, samozřejmě fiktivní dialog v podstatě shrnuje diktát MMR ohledně nového zákona o veřejných dražbách i obecném povědomí o této normě.

Tak nejen MMR prostřednictvím svých úředníků, ale nově i Legislativní rada vlády (LRV) a Vláda ČR si uznale potichu (interně) zatleskali, jak že se ta nová norma bude skvěle vyjímat na tablu českých zákonů.

Jak je nutný , moderní a prospěšný tento nový dražební zákon halasně avšak potichu vytrubuje pouze MMR. Jedinými, ale o to ,,silnějšími“ argumenty je tvrzení, že to takhle chtěli činitelé z Ministerstva spravedlnosti, a že je vše v naprostém souladu se vším, protože to MMR říká, a protože proto!

Jak úžasně je přehledná, zálibně zdůraznilo LRV (to jako že se dobře čte??!).

No a my – Vláda jsme to jednohlasně odsouhlasili. Tak …. .

Nebudu se v této krátké úvaze o ignorantství a aroganci nijak vracet k celé řadě mých nápadů této nové normy (dotyčné výše uvedené osoby je mají k dispozici). Ani zde nebudu rozebírat, komu všemu tato legislativní zrůdnost prospěje (a proč jsou tak jako v insolvenčním zákonu a OSŘ upozaděny zájmy dlužníků a věřitelů, před zájmy pletichářů). Nicméně se musím pozastavit nad TICHEM, které panuje i mimo zdi MMR, LRV a Vlády ve vztahu ke vzniku a obsahu této normy.

TICHO v rámci legislativního procesu, za kterého tato nová norma vznikala po dobu 5 let a byla prosazena až do parlamentu, ještě dokážu pochopit. Umím si představit, že podstatná část odpovědných osob ani netuší, co tu vlastně vzniklo (kde jsou všichni ti proklamovaní ,,odborníci“, kdo to je?, kdo za LRV byl ochoten tuhle čuňačinu posvětit?). A těch pár dotčených, kteří moc dobře vědí proč a co tu vzniká a kteří se na tomto podíleli, si přeci nějakou polemikou nenakálí do vlastního hnízda (čti peněženky).

Co mne ale naprosto odbouralo, je absolutní ignorace a nezájem médií (čest výjimkám jako jsou např. Konkurzní noviny). A že jsem oslovil celou řadu tzv. nezávislých redakcí. A NIC. Sem tam letmý kontakt, rozhovor, někdy omluva, že toho mají moc, ale jinak naprosto bez zájmu! Za to  se denně z médií opakovaně dozvídám opravdu ,,zásadní“ novinky. Díky tomu již vím, že příliš mnoho snědeného vánočního cukroví škodí, že vleky nejezdí, protože je málo sněhu,  že ….

Že tu bude prosazena nová ničemná norma s až děsivým asociálním dopadem na společnost někoho zajímá? Asi ne. A tak si autoři nového ZVD mnou ručičky a společnost NIC. Díky TICHU.

Kamil Stupka

Jednatel společnosti Dražbyprost s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *